keskiviikko 25. kesäkuuta 2014

Verikirkko eli Kristuksen ylösnousemuksen katedraali


Koska rakastan kirkkoja, kuuluu matkaohjelmaani aina kirkkovierailuja. Aleksanteri III rakennutti tämän kauniin kirkon paikalle, jossa hänen isänsä Aleksanteri II vuonna 1881 murhattiin. Verikirkko-nimitys johtuu tuosta tapahtumasta. Neuvostoaikana, kun ihmisiltä monen muun asian ohella vietiin uskonto, kohdeltiin Venäjän kauniita kirkkoja huonosti. Minua huimaa ajatuskin siitä, että tämä upea mosaiikkitöin koristeltu kirkko oltiin aikeissa räjäyttää. Sitä ei onneksi tehty, vaan kirkko toimi muun muassa teatterilavastevarastona. Käsittämätöntä. Nykyään kirkko on kunnostettu entiseen kukoistukseensa. Jos matkaat Pietariin, suosittelen tutustumaan Verikirkkoon. 
Kuljin miehen kanssa kirkossa käsi kädessä. Osoittelimme toisillemme kuvia ja yksityiskohtia. Tunsin suurta kiitollisuutta siitä, että sain jakaa näin mahtavan elämyksen juuri tämän ihmisen kanssa.

2 kommenttia:

 1. Pietari! Se on minulle rakas kaupunki, jonne kaipaan nytkin kovasti. Verikirkossa olen kerran käynyt ja se oli kyllä huikean kaunis, koristellinen ja ylimaallinen.

  Ja edelliseen postaukseen liittyen, aivan ihanaa, että osaat laulaa. Minäkin toivoisin, että osaisin, mutta minä se vaan lähinnä pihisen ja puhisen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivon pääseväni Pietariin joskus uudelleen. Nyt visiitti oli kovin lyhyt. Voi olla, että Pietari on minulle liian suuri ja kiireinen. Viipurissa tunsin oloni kotoisaksi.

   Poista