sunnuntai 17. helmikuuta 2013

Gabriel


Vanhan Rauman sydämessä sijaitsee ortodoksinen rukoushuone. Olin siellä tänään ensimmäistä kertaa, kun äitini maalaamat ikonit siunattiin jumalanpalveluksessa. Olen ollut lapsesta saakka kiinnostunut ortodoksisuudesta, joten jumalanpalvelus oli mielenkiintoinen kokemus. Tiesin entuudestaan, että ortodoksisessa kirkossa ei ole penkkejä ja että rukoukset ja saarnat toimitetaan laulaen. Tiesin myös, että ortodoksisen kirkon etuosassa on ikoniseinä, ikonostaasi, jonka takana alttari sijaitsee. Suitsukkeen savu oli sakeampaa ja mausteisempaa, mitä olin ajatellut.
Turun ortodoksisen kirkon kirkkoherra Ion Durac oli saapunut Raumalle pitämään palvelusta. Lopuksi hän siunasi ikonit, jotka eri-ikäiset ja eri uskontotaustoista tulevat naiset olivat maalanneet. Ikonin maalaamisessa on tarkat säännöt, mitä tahansa kuvaa ei voida siunata ikoniksi.
Äitini minulle maalaama ikoni, arkkienkeli Gabriel on kolmannen kuvan oikeassa yläreunassa. Gabriel on legendan mukaan se enkeli, joka ilmoitti Marialle, että Maria tulee synnyttämään Jeesuksen. Myyttien mukaan Gabriel on puhtauden, kauneuden, sopusoinnun ja taiteen enkeli.
Tiedän, että ikoneja käytetään sisustuselementteinä, mutta minulle ikoni merkitsee muuta. Vaikka en kuulu ortodoksiseen kirkkoon, haluan että oma ikonini on ikkuna johonkin merkitykselliseen. Uskon että sen edessä ja sitä tutkimalla voin hiljentyä omaan sisäiseen pohdintaani, rukoukseen.

4 kommenttia:

 1. Kauniita ikoneita. Vanha Rauma on kyllä ihana paikka.

  VastaaPoista
 2. Vanha Rauma on ihana. En kyllästy siihen koskaan.

  VastaaPoista
 3. Ikoni ei ole ns. "sisustuselementti" vaikka ortodoksiset kirkot koristellaan ikoni kuvilla, vaan ikonit ovat pyhiä kuvia ja nimenomaan ikkuna pyhyyteen. Ja ikonien edessä kotona ortodoksit lukee ilta- ja aamurukouksia. Jos ikoneja käytettäisiin vain "tauluna" tai "sisustuselementtinä", niin se olisi ikään kuin ikonin "väärinkäyttöä", meinaan koska ikonin tarkoitus on se, että sen edessä kannetaan rukouksia tai vaikka hiljentyen sen edessä istuskelee. :)

  T: ortodoksiseen kirkkoon kuuluva

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anonyymi, hyvä täydennys ja täsmennys. Samaa ajatusta yritin tekstissäni kirjoittaa.

   Poista